Flux de știri
2016-08-21

Primele 100 de zile de mandat: Raportul ministrului Fondurilor Europene

Ministrul Cristian Ghinea publică astăzi un raport privind activitatea din primele 100 de zile de mandat guvernamental, adresat factorilor interesați de problematica fondurilor europene, liderilor politici, presei și cetățenilor României, în general. Documentul prezintă obiectivele asumate de ministrul Fondurilor Europene, situația preluată, soluțiile propuse și provocările cu care se confruntă în prezent.

Câteva puncte importante care se regăsesc în raportul publicat astăzi:

  • Rata de absorbție curentă a fondurilor avute la dispoziție de România în exercițiul bugetar european 2007-2013 a crescut la 76,69%, față de 58,67% în noiembrie 2015 și 66,21% la preluarea mandatului.
  • 13,317 miliarde euro reprezintă suma totală a ghidurilor lansate din bugetul 2014 – 2020, disponibilă pentru proiecte, față de 6,295 miliarde euro, la preluarea mandatului.
  • Banii europeni devin o autentică armă pentru combaterea sărăciei, prin corelarea programelor gândite de MFE cu nevoile din teritoriu, în cadrul Pachetului Anti-sărăcie promovat de Guvern.
  • Procesul de desemnare (acreditare) a Autorităților de Management responsabile de fiecare program operațional din bani europeni a fost deblocat. Fără desemnare, nu se pot trimite cereri de rambursare către Comisia Europeană.
  • Reconstrucția sistemului informatic recuperează întârzierile grave care puneau în pericol procesul de desemnare.
  • Au fost făcuți pași importanți în coordonarea îndeplinirii condiționalităților ex-ante. Aceste condiționalități au fost negociate în 2014 și s-au făcut prea puține eforturi pentru îndeplinirea lor, deși exista riscul blocării fondurilor europene în 2017.
  • Ministerul Fondurilor Europene trece printr-o autentică reformă instituțională, completându-și structura cu entități care să impulsioneze dezvoltarea de proiecte și cu structuri de prevenție a fraudelor.
  • Fondurile europene sunt orientate spre impactul real, spre ceea ce lasă în urmă acest efort financiar considerabil al Uniunii Europene și al României.
... sursa: www.fonduri-ue.ro click aici pentru detalii.


Cursurile PROIS-NV

PROIS-NV reprezentat în COMITETUL DE COORDONARE A MANAGEMENTULUI ACORDULUI DE PARTENERIAT 2014-2020 

COMITETUL REGIONAL NORD-VEST PENTRU PROBLEMELE ROMILOR

 

Newsletter-ul PROIS-NV

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele ştiri și evenimente ale PROIS-NV.Vizitatori

343336